VERGİ HUKUKU

Aile hukuku nisanlanma, evlenmenin kosulları ve hükümleri, bosanmanın kosulları ve sonuçları, mal rejimleri, aile konutu, soy bagı, evlat edinme, velayet, çocugun nafaka hakkı, vesayet, kayyımlık, yasal danışmanlık gibi temel aile meselelerini içerir.


Vergi hukuku, devletin mali faaliyetlerini hukuki açıdan inceleyen bir kamu hukuku dalıdır. Ekonomik faaliyet esnasında "vergiyi doguran olay" meydana geldiginde devletin mükellefi vergilendirme süreci baslar. Vergilendirme süreci; tarh, teblig, tahakkuk ve tahsil asamalarından olusur.

Verginin tarhı, vergi alacagının devlet tarafında hesaplanmasını; teblig, vergilendirmeyi ilgilendiren bir konunun mükellefe bildirilmesini; Verginin tahakkuku, tarh ve teblig edilen bir verginin ödeme asamasına gelmesini; Tahsil ise verginin ödeme evresine gelmesini ifade eder.

Vergilendirme sürecinde idarenin yaptıgı yanlıs islemler "vergi hataları" olarak nitelenir. Vergi hataları; hesap hataları (mükerrer vergi, matrahta veya vergi miktarında hata) ve vergilendirme hataları (verginin konusunda, mükelefiyette, mükellefin sahsında, vergilendirme veya muafiyet döneminde hata) olmak üzere ikiye ayrılır. Idari bir islemle bu vergi hatalarının düzeltilmesi mümkündür. Vergi dairesi, vergiyi doguran olaya uygun bir sekilde vergi tarhı yapmak için gerekli görürse yoklama, inceleme, arama ve bilgi toplama gibi islemler yapar. Böylece vergiyi doguran olayla ilgili maddi vakıaları, defter kayıtlarını ve belgeleri (fatura, makbuz, irsaliye, gider pusulası vs.) arastırarak vergi sorumlulugunun kapsamını tespit eder. Bazı durumlarda vergi matrahının tespiti amacıyla vergi dairesi takdir komisyonu da idari bir isleve sahiptir. Vergi dairelerinin bu sekildeki islemleri vergi alacagının zamanasımına ugramasına da engel olur.

Vergi hukukunda tahakkuk ve tahsil zamanasımı süresi olmak üzere iki temel zamanasımı süresi vardır. Zamanasımı süresinin geçmesiyle devletin vergi alacagı ortadan kalkar. Ödenmeyen vergi alacagı, vergi idaresi tarafından gecikme zammı ve gecikme faizi uygulanarak vergi idaresi tarafından cebri icra islemleri baslatılarak vergi sorumlusuna ödeme emri gönderilir. Ödeme emri teblig edilip kesinlestikten sonra vergi alacagı cebri icra yoluyla haciz uygulaması da yapılarak tahsil edilir. Mükellefle vergi idaresi arasında takas veya mahsup gibi islemler yapılarak da vergi borcu ödenebilir. Mükellef veya sorumlu vergilendirmeyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmez veya eksik yerine getirirse, bu yüzden vergi zamanında tahakkuk etmez veya eksik tahakkuk ederse vergi ziyaı, özel usulsüzlük veya usulsüzlük suçu islenmis olur. Mali nitelikteki bu fiilleri isleyen kisiler, idari nitelikli usulsüzlük, özel usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası ile cezalandırlır.

Vergi hukukunda bazı fiiller de ceza hukuku anlamında suç teskil eder. Vergi Usul Kanunu'nda ceza hukukunu ilgilendiren vergi suçları; vergi kaçakçılıgı suçu, sahte fatura düzenleme veya kullanma, vergi mahremiyetini ihlal ve mükelleflerin özel islerini yapma (vergi memurları için) suçları olarak düzenlenmistir. Idari nitelikli vergi suçları ve cezalarına karsı vergi dairesiyle uzlasma yoluna gitmek mümkündür. Ancak, ceza hukukunu ilgilendiren vergi suçları ve cezaları açısından 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun usul hükümleri uygulanır. Vergi cezası, zammı veya faizi uygulanan mükellefler, bu islemlere karsı idari yargı yoluna basvurabilirler. Vergi davalarına bakmaya görevli mahkemeler, hukuki sorunun niteligine baglı olarak Vergi Mahkemesi veya Danıstay olarak belirlenmistir.

Vergi davası, vergi dairesinin bulundugu veya islemin yapıldıgı yerdeki yetkili vergi mahkemesinde görülür. Vergi mahkemelerinde dava açma süresi, ilgili islemin tebliginden itibaren 30 gündür. Idari yargı yolunda açılan her türlü davada idari islemin uygulanarak infazının engellenmesi için mutlaka yürütmenin durdurulması kararı talep edilmelidir. Vergi hukuku ile ilgili davaları takip eden avukatlara halk arasında vergi avukatı denilmektedir.

Vergi Alanında Avukatlık Hizmetlerimiz

  • Kurumlar Vergisi
  • Gelir Vergisi
  • Katma Deger Vergisi
  • Kaynak Kullanım Destekleme Fonu
  • Motorlu Tasıtlar Vergisi
  • Yanlıs veya Eksik Gelir Beyanları
  • Sirket Birlesme/Devralma/Bölünme Islemleri Öncesi Vergisel Risk Tespiti
  • Sigorta Poliçeleri
  • Transfer Fiyatlandırması
  • Vergi Konularında Yazılı Mütalaa Verilmesi
  • Vergi Cezaları

Yesil Hukuk Bürosu, vergilendirme sürecinin tüm asamalarını titizlikle inceleyerek müvekkilerine avukatlık hizmeti sunmaktadır. Vergi Hukukuna iliskin davalarda avukatlık ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletisim kurabilirsiniz.