
Miras Hukuku
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile düzenlenen Miras Hukuku, Bir kimsenin ölümünden sonra yasal veya sözlesmeye baglı mirasçılarıyla mirasın geçis kosullarını, yasal sonuçlarını, ölüme baglı islemlerin sekil ve kosullarını inceleyen bir hukuk dalıdır. Yasal miras paylasımı mirasbırakanın bir vasiyetname bırakıp bırakmamasına göre degisiklik göstermektedir. Ölümünden önce yasal sartlara uygun bir vasiyetname bırakan sahsın malvarlıgı saklı paylara riayet etmek kaydıyla vasiyetnamesinde belirttigi sekilde paylastırılır.
Ancak bir ölmeden önce bir vasiyetname düzenlemeyen kisinin mirası esinin hayatta olup olmamasına göre farklı sekilde paylastırılacaktır. Mirasbırakanın esi hayatta ise ve alt soy yani vefat edenin çocukları ile birlikte mirasçı olursa mirasın 1 / 4 sag kalan ese ait olacak ve kalan 3 / 4 çocuklar arasında esit olarak paylastırılacaktır. Sag kalan es miras bırakanın annesi ve babası ile birlikte mirasçı olur mirasın yarısı sag kalan esin kalan yarısı da miras bırakanın annesi ve babası arasında esit olarak paylastırılacaktır. Sag kalan es miras bırakanın büyükannesi ve büyükbabası ile birlikte mirasçı olursa mirasın 3 / 4 ü sag kalan ese verilir ve kalan 1 / 4 te mirasbırakanın büyük anne ve büyük babaları arasında esit olarak paylastırılır. Eger mirasbırakanın esi hayatta degil ise miras alt soy varsa alt soy arasında alt soy yoksa üst soy arasında esit olarak paylastırılır.
Murisin malvarlıgının kimlere ne sekilde geçecegi, mirasçılık belgesinin alınması, miras payları ve oranları, miras ortaklıgı ve miras ortaklıgının giderilmesi gibi konular basta olmak üzere asagıda belirtilen sekilde miras hukuku alanında hukuki hizmet vermekteyiz.
Miras Hukukuna iliskin davalarda avukatlık ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletisim kurabilirsiniz.