İş Hukuku

Isçi ve isveren arasındaki hizmet iliskisi kapsamında, hizmet veren YESIL Hukuk Bürosu, is hukuku avukatı kadrosu ile özellikle is sözlesmesinin haksız feshi nedeniyle isçi ve isverenin magduriyetinin giderilmesi amacıyla tüm tazminatların takibi ve is kazaları kapsamında dogan ihtilaflara yönelik islemlere iliskin her türlü danışmanlık ve dava avukatlıgı hizmeti vermektedir.


İş Sözlesmelerine Iliskin Hukuki Çözümlerimiz

Is Kanunu, isverenler ile bir is sözlesmesine dayanarak çalıstırılan isçilerin çalısma sartları ve çalısma ortamına iliskin hak ve sorumluluklarını düzenlemektedir. Is sözlesmesi ise isçinin bagımlı olarak is görmeyi, is verenin de ücret ödemeyi üstlenmesinden olusan bir sözlesmedir. Süresi bir yıl ve daha fazla olan sözlesmelerin yazılı sekilde yapılması gerekir.

Is hukuku kapsamında görülen ihtilaflar çok çesitli olmakla birlikte, genellikle belirsiz süreli sözlesmelerin isveren veya isçi tarafından fesh edilmesi ve isveren tarafından feshin geçersiz olması halinde ise iade davası ve tazminat davaları seklinde ortaya çıkmaktadır.

Yesil Hukuk Bürosu, is sözlesmeleri kapsamında isçilerin haksız fesih halinde özlük haklarının talep edilmesi ve ise iade davası açılması, feshin kötü niyetli yapılması halinde kötü niyet tazminatı talep edilmesi hizmetlerinin yanı sıra is kanununun ihlali halinde kesilen para cezalarına itiraz davaları basta olmak üzere, isverenlerin hukuki ihtiyaçlarına da karsılık vermektedir.

Isçi Avukatı

Isçi hakları bakımından is hukuku avukatı ekibimiz is hukuku davaları, isçi davaları konusunda; kıdem tazminatı davası, ihbar tazminatı davası, fazla mesai davası, ise iade davası ve benzeri tüm dava türlerini yürütmektedir. Aynı zamanda is hukukun da uzman ekibimiz ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin, hafta tatili ücretlerinin ve yıllık izin ücretlerinin alınması için davalar açmakta ve talepler dogrultusunda en iyi sonucu elde etmek için üstün gayret ve çaba göstermektedir. Bunlara ek olarak is hukuku avukatlarımızca isçi haklarını korumak için mobbing davası açılarak mobbing tazminatı alınması, isyerindeki hukuka aykırı eylemlerden kaynaklı durumlar nedeniyle kötüniyet tazminatı alınması için isçi davalarını yürütmektedir.

Isveren Avukatı

Is hukuku avukatlarımız isveren avukatı olarak yürüttükleri çalısmalarında isverenlere is sözlesmelerinin hazırlanması, is sözlesmelerine ek olarak düzenlenmesi gereken fazla çalısma muvafakatnameleri, yıllık izin belgeleri, devamsızlık tutanakları, ihtar ve ihbarnamelerin hazırlanarak isçilere gönderilmesi is ve islemlerini de isveren avukatı olarak gerçeklestirmektedir. Is sözlesmelerinin feshedilmesi, isçilere gönderilecek hukuki metinlerin düzenlenmesi isleri de isveren avukatının görevlerindendir. Yine is saglıgı ve güvenligi mevzuatına uygun hareket edilmesi isçin isveren avukatlarımız müvekkillerle iletisim halinde olmakta ve bu konuda is yerinde yapılması gereken tüm yasal düzenlemelerden isverenleri haberdar etmektedir. Es zamanlı olarak isyerinde Kisisel Verileri Koruma Kanunu ve ilgili mevzuata uygun hareket edilmesi için isveren avukatları tarafından verbis sistemine kayıt ve gerekli hukuki metinlerin hazırlanması basta olmak üzere tüm KVKK hukuku destegi is hukuku avukatlarımızla birlikte KVKK alanında uzman avukatlarımızla koordineli olarak yürütülmektedir.

Is Kazası Avukatı

Is kazaları ne yazık ki ülkemizde sıklıkla görülen ve is saglıgı ve güvenligi önlemlerinin alınmamasından kaynaklı olarak meydana gelen kazalardır. Is kazası avukatı bu anlamda hem isçilere hem de isverenlere hukuki destek saglayarak is kazasından kaynaklı tazminat alacakları için is kazası davalarını takip etmektedir. Bu anlamda uzman is kazası avukatlarımız ilgili dava süreçlerini hem is kazası tazminatı alacakları hem de is kazası ceza davaları bakımından titizlikte yürütmektedir. Is kazası avukatı ile is kazalarında isverenin kusuru ile meydana gelen kazalarda isçinin tazminat alacaklarının hesaplanması ve dava konusu edilmesinde is kazası avukatı önem arz etmektedir.

Is Hukuku'nda Arabuluculuk

Hem isçi hem de isveren açısından is iliskisinin kurulmasıyla baslamak üzere, is iliskisinin devamında ve sona ermesinde is hukuku avukatı danısmanlıgı son derece önemlidir. Özellikle uyuşmazlık meydana gelmeden önce isçi avukatından yahut isveren avukatından is hukuku avukatlık hizmeti almak her iki taraf açısından da sorunun en kısa sürede çözümlenmesine katkı saglayacaktır. 01.01.2018 tarihi itibariyle is hukuku uyuşmazlıklarında arabuluculuk dava sartı olmustur. Bu maksatla isçi alacagı davası ve ise iade davası açmadan önce arabulucuya basvurma zorunlulugu bulunmaktadır. Bu sürecin de arabuluculukta uzman is hukuku avukatı tarafından yürütülmesi halinde tarafların anlaşma olsa da olmasa da kendileri için en iyi sonuçla masadan kalkacagı unutulmamalıdır.

Isçilik Alacakları Davası

Isçilik alacakları, isçinin isyerinde çalısmasından kaynaklı olarak kanundan kaynaklı dogan ücret ve tazminatlarına verilen genel isimdir. Kıdem ve ihbar tazminatı, ücret, prim-ikramiye, yol ve yemek ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, fazla mesai gibi alacaklar isçilik alacaklarına örnek olarak gösterilebilir. Isçinin çalısmasının karsılıgında kazandıgı hak ve alacakları vadesi geldiginde isveren tarafından ödenmelidir. Ancak aksi bir durumun söz konusu olması halinde yasal sürecin baslatılması gerekebilir. Isçilik alacaklarının süresinde ve eksiksiz olarak ödenmemesi durumunda bu, isçiye is sözlesmesini haklı nedenle sona erdirme imkanı saglamaktadır. Isçilik alacaklarının dava konusu edilecek olması durumunda zaman asımı süreleri isçinin hak kaybına ugramaması için önem tasır. 01.01.2018 tarihinden sonra Is Kanununda yapılan degisiklikle isçilik alacaklarının bir kısmı için zaman asımı süreleri kısaltılmıstır. Kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarında zaman asımı süresi 01.01.2018 tarihinden önce isten ayrılanlar için 10 yıl iken, bu tarihten sonra isten ayrılanlar için zaman asımı süresi 5 yıl olmustur. Bu alacaklar için zaman asımı süresi is akdinin feshedildigi tarih itibariyle baslar. Uygulamada genellikle karıstırılan konu ise fazla çalısma ücreti alacakları açısından ön görülen zaman asımı süresidir. Zamanasımı süresi, alacaga hak kazanıldıgı tarih itibariyle baslamaktadır. Fazla mesai ücretlerine ise çalısılan her ayın sonunda hak kazanılmaktadır. Buna göre fazla mesai alacakları hak kazanıldıkları ay itibariyle 5 yıl içerisinde talep edilmezse zaman asımına ugrayacaktır.

Hizmet Tespiti Davası Avukatı

Hizmet tespiti davaları, isçinin sigortasız çalısması, sigortasında eksik günleri bulunması, sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden ödenmemesi gibi durumlarda açılan davalardır. Hizmet tespiti davalarına Sosyal Güvenlik Kurumu da müdahil olmaktadır. Bu davalar kamu düzenindendir. Hizmet tespiti davasının neticesinde isçiye bir para ödenmesine karar verilmez. Yani isçi bu dava neticesinde maddi bir menfaat elde edemeyecektir. Buna karsılık isçinin sigorta primlerinin SGK’ya ödenmesine karar verilecek böylelikle isçinin sigorta primlerindeki eksiklik nedeniyle yasayacagı hak kayıplarının önüne geçilecektir.

Kıdem Tazminatı Davası Avukatı

Kıdem tazminatı, isçinin aynı is yerinde en az 1 yıl süre çalısması neticesinde isçinin bu is yerinde çalısması esnasında yıpranmasından kaynaklı olarak belli kosullarda hak kazanacagı tazminat türüdür. Hukuki niteligi geregi kıdem tazminatı bir ücret degil, tazminat alacagıdır. Kıdem tazminatının hesaplanmasında giydirilmis brüt ücret esas alınır. Isçinin çalıstıgı her bir yıl için ortalama bir giydirilmis brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Normal sartlar altında istifa eden isçi kıdem tazminatına hak kazanmaz. Ancak isçinin haklı bir nedeni bulunması halinde isçi is akdini kendisi feshetse bile kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Ihbar Tazminatı Davası Avukatı

Isçinin isten derhal ayrılmasını kanunen gerektiren bir neden bulunmuyorsa, isten ayrılmadan önce isten ayrılacagını bildirmesi gereken süre ihbar süresidir. Aynı sekilde isveren de isçinin isten derhal çıkarılmasını gerektirecek bir neden olmaksızın isçiyi isten çıkarıyorsa ihbar sürelerine uymakla yükümlüdür. Ihbar süreleri, isçinin isyerinde çalıstıgı süreye göre kanunla belirlenmis sürelerdir. Isçi de isveren de ya bu sürelere uyacak ve ihbar süresince is iliskisi devam edecektir ya da ihbar süresinin ücreti ihbar tazminatı olarak ödenecektir. Isten kendi istegi ile ayrılan isçi, ayrılması haklı nedene dayansa bile ihbar tazminatına hak kazanmaz.

Fazla Mesai Davası Avukatı

4857 Sayılı Is Kanunu’nun 63. Maddesine göre haftalık 45 saati asan çalısmalar fazla çalısmadır. Fazla çalısma yapan isçiye 1 saatlik fazla çalısmasının karsılıgında 1,5 saatlik ücreti fazla mesai ücreti olarak ödenmelidir. Aksi halde bu nedenle isçi isten ayrılarak hem kıdem tazminatının hem de fazla mesailerinin ödenmesini talep edebilir. Fazla mesailerin ispatında puantaj kayıtları, isyeri giris-çıkıs listeleri, PDKS kayıtları, aynı isyerinde çalısmıs olan diger isçilerin tanık beyanları delil olarak gösterilebilecektir.

Ise Iade Davası Avukatı

Isçinin isveren tarafından geçerli bir neden olmaksızın isten çıkarılması halinde kanunda belirtilen kosulların oluşması durumunda ise iade davası açılabilir. Bu dava ile isçinin isine iadesi, aksi halde en az 4 aylık ise baslatmama tazminatı ile 4 aylık bosta geçen süre ücretinin ödenmesi talep edilir. Ise iade davası için isçinin isten çıkarılması veya isten çıkarılacagına dair feshi ihbarının yapıldıgı tarihten itibaren 1 ay içerisinde arabuluculuk basvurusu yapılmalıdır. Arabuluculuk dosyasının anlaşmama ile sona erdigi tarihten itibaren 2 hafta içerisinde de davanın açılması gerekir. Aksi takdirde dava hak düsürücü süre nedeniyle reddedilecektir. Ise iade davası açılabilmesi için is yerinde en az 30 isçinin çalısıyor olması ve dava açacak isçinin minimum 6 aydır aynı is yerinde çalısması gerekir. Isten çıkarılan isçiye kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesi ise iade davası açılmasına engel teskil etmemektedir.

Is Hukukuna iliskin davalarda avukatlık ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletisim kurabilirsiniz.