
İdare Hukuku
Idare hukuku, idarenin kuruluşuna, eylem ve islemlerine uygulanan kamu hukuku kurallarıdır. Idari davalar, idari yargılama hukukunun baslıca konusudur. Idari davalar; genel olarak iptal davası, tam yargı davası ve idari sözlesmelerden kaynaklanan davalar olmak üzere üçe ayrılır:
Iptal davası; kamu idaresinin imar uygulaması, kentsel dönüsüm, kamulastırma kararı, ruhsat iptali, kamu ihalesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu geregi belediye encümeninin verdigi cezalar gibi sınırsız sayıda idari islem veya eyleme karsı açılabilen en temel idari dava türüdür.
Tam yargı davası; idarenin islem ve fiilleri nedeniyle kisisel hakları
zarara ugrayanların
idareye karsı açtıgı bir maddi ve manevi tazminat davası türüdür.
Idari sözlesmelerden kaynaklanan idari davalar; toplumun ihtiyaçlarını
karsılamak için
yürütülen kamu hizmetinin yerine getirilmesi amacıyla yapılan idari sözlesmeler
nedeniyle
ortaya çıkan uyuşmazlıkları konu edinir.
Özellikle vurgulamak gerekir ki, idarenin yönetmelik, tüzük, teblig gibi düzenleyici
islemlerine karsı da Danıstay nezdinde iptal davası açmak mümkündür.
Idare hukukunda sayısız gerekçe ile dava açılabilir. En çok açılan idari davalara örnek olarak sayılabilecek bazı dava konuları söyledir:
Idari davalara bakma görevi idare mahkemesi veya Danıstay tarafından yerine getirilir. Idari dava açma süresi, idari islemin tebliginden itibaren 60 gündür. Idare mahkemesi veya Danıstay nezdinde açılan idari davalarda, idari islem veya eylemin dava sonuçlanana kadar uygulanmasını engellemek amacıyla yürütmenin durdurulması kararı talep edilmelidir. Yesil Hukuk Bürosu, tüm idari davalarda müvekkillerine hukuki yardım sunmaktadır. Idare Hukukuna iliskin davalarda avukatlık ve danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletisim kurabilirsiniz.