
Borçlar Hukuku
Borçlar Hukuku 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında kisi-borç iliskisini düzenleyen hukuk dalına verilen isimdir. Borç; Bir davranısta bulunmak, bir seyi vermek, bir davranıstan kaçınmak veya bir hükümlülügün altına girmektir. Kanunumuzda bu borcu yerine getirmesi gereken kisiye borçlu denir. Kisinin yerine getirmesi zorunda olduğu fiil ise kanunumuzda Edim olarak adlandırılmıstır.
Borçlar Hukuku borç iliskilerini düzenleyen kuralların bütünüdür. Borçlu borcunu ifa etmez ise Alacaklıya devlet zoruyla alacagını elde etme hakkını borçlar kanunu yoluyla da alabilir. Borçlu herhangi bir borcunu ifa etmez ise bundan tüm malvarlıgı ile sorumludur.
Borç iliskisini doguran sebebe borcun kaynakları denir.
Borçlar ;
1-) Sözlesmeden
2-) Haksız Eylemden
3-) Sebepsiz Mal Edinmeden dogabilir.
Sözlesmenin Meydana Gelmesi: Sözlesme; iki taraflı beyan ve rıza içeren hukuki bir islemdir. Iki tarafın karsılıklı ve birbirlerine uygun bir biçimde rızalarını beyan etmesiyle tamamlanır. Bir sözlesme ekonomik degeri olan borçları doguruyorsa borçlar hukuku kapsamına girer.
Sözlesmenin Sekli: Taraflar arasında yapılacak sözlesmelerin geçerliligi, kanunda aksine bir hüküm olmadıkça hiçbir sekle baglı degildir. Kanunda belli bir sekle baglı olduğu emredilmisse sözlesme bu sekle uyulmadıkça geçerli olmaz.
Sözlesmenin Konusu: Kisisel özgürlüklerin önemli bir sonucu olarak kisiler herhangi bir sözlesmeyi yapıp yapmamakta, karsı tarafı seçmekte, diledigi sartlarla kabul etmekte serbesttir. Fakat sözlesmenin konusu kanunda geçen emredici kurallara, kamu düzenine genel ahlak ve adaba aykırı olamaz. Ayrıca sözlesmenin konusu imkansız bir konu ise bu da borçlar hukuku anlamında geçersiz bir sözlesmedir.
Ofisimiz Borçlar Hukukundan Kaynaklı
Konularında müvekkillerine profesyonel bir biçimde danışmanlık ve avukatlık hizmetleri sunmaktadır. D aha detaylı bilgi almak için bizimle iletisime geçebilirsiniz.